Ny utbildning på gång – ansökan är inlämnad
Ansökan om en kort YH-utbildning

Några månaders arbete är till ända och nu är ansökan inlämnad till MYH för en kort YH-utbildning på 30 yhp.
Några månaders arbete är till ända och nu är ansökan inlämnad till MYH för en kort YH-utbildning på 30 yhp.
På se.indeed.com hittar man lediga teknikjobb och just idag (10 augusti 2022) finns det 861 jobbannonser när man söker på Servicetekniker.
Branschen skriker efter kompetenta medarbetare – hos oss kan du utbilda dig till Servicetekniker med inriktning industri & automation.
Förra året vid denna tiden var lediga tjänster som servicetekniker
drygt 330, nu är denna siffra uppe över 550!
Ta chansen att utbilda dig till ett yrke på en het arbetsmarknad!
är den snabbaste och bästa vägen till jobb och dessutom med bra löneutveckling.
Yrkeshögskolan har gjort sig känd som en utbildningsform som leder till jobb. Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) befäster bilden och visar dessutom att andelen som får rätt jobb efter examen ökar. Enligt en mätning där examinerade fått uppge i vilken omfattning deras sysselsättning överensstämmer med utbildningen svarade i den senaste mätningen 92 procent att arbetet åtminstone till viss del överensstämmer, svarsalternativet är en hopslagning av ”Helt och hållet” och ”Till viss del”. Det är framförallt andelen som överensstämmer helt och hållet som ökat från 69 till 71 procent.
– Matchning är en av de stora utmaningarna på arbetsmarknaden just nu och därför är det viktigt för oss att så många som möjligt hamnar i rätt jobb efter examen. Det här är konjunkturkänsliga siffror och vi är nöjda med att det fortsätter gå åt rätt håll, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.
De nya uppgifterna visar också att andelen i arbete efter examen totalt sett fortfarande är 93 procent och att andelen som fått jobb där de gjort sina LIA ökat från 53 till 56 procent.
Från och med 2019 är SCB den myndighet som samlar in och ansvarar för statistiken avseende yrkeshögskolan. Du kan fortsatt hitta statistik här på myh.se, men de publiceras även hos SCB.
I februari 2020 publicerar vi den årliga sysselsättningsrapporten som bygger på SCB:s statistik avseende YH-studerandes inträde på arbetsmarknaden.
Yrkeshögskolan ger allt fler jobb* och dessutom – fort!
Enligt en rapport, baserad bl a på enkätundersökningen, utgiven den 12 februari 2018, har:
* Jämför: För ca fem år sedan var resultatet att ca 86% av fd yrkeshögskolestuderande hade jobb
ett år efter sin yrkeshögskoleexamen och idag ligger den – på ca 93%. Det har skett en succesiv
förbättring under hela femårsperioden.
Alla YH-utbildningar som finns har ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. På så sätt vet du att det finns jobb när du tar examen. En stor del av utbildningstiden är förlagd till en arbetsplats där du får utvecklas inom ditt yrkesområde i skarpt läge. Det ger dig både värdefull erfarenhet och ett bra kontaktnät, vilket betyder goda förutsättningar för framtida jobb.
Yrkeshögskolestuderande kommer snabbt ut i jobb. Redan innan utbildningen avslutades eller upp till en månad efter examen hade närmare 80 procent ett arbete och inom ett halvår efter examen hade drygt 90 procent ett arbete. Det visar statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan.
Yrkeshögskola i siffror
Fakta från rapporten ”Studerandes sysselsättning 2016”
1> Teori och praktik ger dig rätt kompetens
Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete).På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du kan ditt yrke ganska bra när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb direkt efter utbildningen.
2> YH matchar dig mot arbetslivets behov
För att säkerställa att utbildningen inom yrkeshögskolan möter arbetslivet krav drivs de alltid i nära samarbete med arbetsgivare. De är aktiva både när det gäller planeringen och genomförande, och kan till exempel föreläsa, delta i projekt och erbjuda praktikplatser.
3> Kvaliteten kontrolleras
Yrkeshögskolan består av hundratals utbildningar som drivs av olika utbildningsanordnare runt om i landet. Varje utbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även utövar tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.
En högskoleutbildning har en annan ”akademisk nivå” och passar bra om man vill t ex vill studera vidare. Yrkeshögskoleutbildningarna är mer praktiskta och leder mot en specifik yrkesroll.
De allra flesta utbildningarna är kostnadsfria, och alla är berättigade till studiemedel från CSN.
YH-utbildningar kombinerar teori med praktik ute på en arbetsplats, som eleven har valt. Det kallas Lärande i arbetslivet (LIA) och utgör oftast upp till en tredjedel av utbildningstiden. Genom LIA får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb direkt efter examen.
Efter avslutad examen erhåller du en följande examina: Yrkeshögskoleexamen, om utbildningen omfattar minst 200 yh-poäng. Kvalificerad yrkeshögskoleexamen, om utbildningen omfattar minst 400 yh-poäng samt innehåller minst 25% LIA och ett examensarbete.
Vill du har mer information om yrkeshögskola?
www.yhguiden.se
www.yrkeshogskolan.se
Dessa företags som nämns här
Alfing i Älmhult AB, AMS Sweden AB, AP&T i Lagan, ARCC Utbildning AB,Din Maskin AB, Emballator Lagan Plast AB, EMC AB, Enertech AB, Hedin AB, Henjo Plåtteknik AB, HP Tronic AB, INP Förpackningar AB, KD Feddersen Norden AB, K-bemanning AB, Lagan Plåtprodukter AB, Nordiska Hiss AB, One Partner Group AB, PMU AB, Ravema AB, SP Maskiner AB, Specma Component AB, Staples Sweden AB, Sysmec AB, Wipro I.E AB, Tecnau AB, Electrolux AB, Strålfors Postnord AB, Kalmar AB, Svetruck, Ljungby Maskin, Lego Jouren AB, AxMek AB, Elme Spreader, Herber Enginnering, Mekana, Motoman, Hammarplast, Swedrive AB, Wexiödisk, Willo, Texo med flera.