Yrkeshögskolans praktikform gav Rattikan jobb som Servicetekniker
De flesta som tar examen från yrkeshögskolan får jobb efteråt, och över hälften av dem får det på en arbetsplats där de gjort sin LIA (yrkeshögskolans praktikform). Rattikan Pittanglapha är en av dem. Hon har fått deltidsjobb som servicetekniker redan under studietiden.
När Rattikan Pittanglapha skulle plugga vidare efter gymnasiet letade hon utbildning över hela landet. Hon hade läst el- och energiprogrammet och visste att hon ville jobba med maskiner på något sätt. Så hittade hon YH-utbildningen till servicetekniker i småländska Ljungby.
– Jag flyttade från Norrköping hit. Det kändes kul att få se något annat, att komma till en ny stad. Och det är fantastiskt här. Jag är väldigt nöjd.
När Rattikan säger att hon är nöjd menar hon både med Ljungby, med yrkeshögskolestudierna och med sin LIA-plats. LIA står för lärande i arbete och är yrkeshögskolans praktikform, som normalt ingår i YH-programmen inom olika yrkesområden.
– Utbildningen är två år lång och nu är jag inne på andra året. Vi har fyra LIA-perioder totalt och det här är den tredje, säger Rattikan.
Stor efterfrågan
När hon och klasskamraterna skulle söka LIA fick de en lista på tänkbara företag av skolan för att underlätta sökandet. Det råder brist på servicetekniker, så kanske var det därför som Rattikan inte behövde leta alls.
– Jag ringde Electrolux och de sa att det var okej att jag kunde komma.
Electrolux i Ljungby är en stor arbetsplats med över 500 anställda. I fabriken tillverkas bland annat stora tvättmaskiner, sådana som används på arbetsplatser där man behöver tvätta större mängder textilier. På avdelningen där Rattikan gör LIA jobbar arbetslaget med verktyg och underhåll.
– Det var lite nervöst första gången jag kom hit. Men alla var välkomnande, så det kändes lätt att passa in och trivas.
Ser verkligheten
Klas Petersson som är underhålls- och fastighetschef är Rattikans handledare. Han såg Rattikans potential och valde att visstidsanställa henne redan under utbildningen. Hon jobbade därför under sommaren och har fortsatt att jobba vissa dagar under terminen, utöver studierna som hon är noga med att slutföra för att få examen.
Rattikan Pittanglapha tycker att LIA:n är en viktig del av yrkeshögskolan. Hon förklarar varför.
– Om jag skulle ha gått en sådan här utbildning utan LIA, då hade det varit svårt. För då ser man inte verkligheten. I verkligheten kan det vara precis vad som helst som är fel med en maskin. Ibland ringer de från linan och ber mig komma dit och titta på något som är trasigt, ibland kommer de hit med en ritning och så får jag bygga något. I skolan kan man aldrig ordna en sådan här miljö där jättestora maskiner går sönder eller ska underhållas.
Handledarens syn på LIA
Handledare Klas Petersson håller med om att LIA är viktig. Han har tagit emot YH-studerande förut och det finns flera anställda i fabriken som har tagit vägen genom yrkeshögskolan.
– Det finns alltid risker när man jobbar som servicetekniker; hydrauliken och pneumatiken är farlig. Ibland måste man felsöka maskiner medan de är igång. Det ställer stora krav på individen när det gäller säkerhetstänk, och det får man öva på under kontrollerade former när man är på LIA.
Klas avslutar:
– Under LIA:n kommer de studerande ut och ser hur det fungerar på olika industrier. De lär sig mer av det än av att bara sitta i skolbänken. En YH-utbildning är värd flera år om man jämför med att behöva anställa någon outbildad och internutbilda den personen.