Hos serviceföretaget i Ljungby får YH-studerande jobba på riktigt
AMS Sweden lägger både tid och pengar på att ta emot studerande på LIA, yrkeshögskolans praktikform. ”Men det är ingen kostnad alls egentligen, för i det långa loppet hjälper vi oss själva och branschen med att få riktigt bra personal”, säger Mattias Johansson.
Mattias Johansson och Timmy Sjökvist har flera roller hos företaget AMS Sweden i Ljungby, varav servicetekniker, projektledare, säljare och ägare är några. De har löpande tagit emot studerande som läser till servicetekniker på den lokala yrkeshögskolan, både i det nuvarande företaget och som anställda på en tidigare arbetsplats.
AMS Swedens personal är resande servicetekniker som servar hydraulpressar på industrier. Kunderna finns främst i Sverige men också ute i Europa.
Får resa med i jobbet
Att ta emot vuxna studerande som gör sin LIA (den praktikform som ingår i de flesta program på yrkeshögskolan) är lite speciellt på ett resande företag.
– Våra tekniker sover borta 100-120 nätter per år. Det krävs att man jobbar väldigt självständigt när man är ute på det viset, säger Timmy Sjökvist.
Han fortsätter:
– Vi tar faktiskt emot på LIA så mycket vi kan trots detta. Vi trodde först att det skulle vara svårt att planera arbetet för de studerande, men så tog vi ett beslut om att de får resa med sin handledare på jobb. Då får det kosta lite.
Mattias fyller på:
– Vi har räknat på det och en LIA-period kostar omkring 25 000 kronor i resekostnader för oss. Men det är ingenting eftersom vi hjälper oss själva genom att vi får känna och klämma på de studerande och se om de passar in här. Gör de det och vi kan rekrytera, även om det blir senare när de provat att jobba på andra ställen, så har vi sparat oss jättemycket pengar.
Alla ställer upp
Att få handledare som ställer upp på LIA är inte något problem hos AMS Sweden.
– Vi har varit tydliga när det gäller det här och sagt att ska vi ha nya kollegor så tar vi emot studerande. ”Tänk att det här ska bli din nästa jobbarkompis, lär honom allt viktigt”. Det fungerar bra nu när det har satt sig, säger Mattias.
Både han och Timmy är inne på att det finns en större poäng med yrkeshögskolan och LIA än att enbart förse det egna företaget med personal.
– Det finns ett samhällsansvar i det här också. Det kommer nya människor som ska ut och jobba i samhället, man måste engagera sig för det, säger Timmy.
Nya arbetssätt och personlig utveckling
Utöver allt annat positivt tycker Timmy och Mattias att det finns en givande aspekt av YH som handlar om deras och företagets egen utveckling.
– Det kommer ny kunskap och nya arbetssätt när vi får in nyutbildade personer. De yngre använder till exempel telefonen på ett smart sätt och skickar meddelanden och bilder till varandra som stöd när de felsöker en maskin, säger Timmy.
– Dessutom är det roligt att se människor komma ut på LIA och växa. Vi lär ju ut mjuka kunskaper också, som hur man beter sig på en arbetsplats och i ett team. Ofta har folk vuxit ordentligt efter att de varit ute på LIA, säger Mattias.